Güç kaynağı seçiminde dikkat edilmesi gerekenler

Güç kaynakları genellikle gözden kaçan bir PC bileşenidir. Birçok kullanıcı, daha yüksek olanın her zaman daha iyi ile eşanlamlı olduğunu varsayarak, tek başına toplam watt değerine dayanan bir güç kaynağı seçer. Bazı kullanıcılar ise, PSU seçimine hiç dikkat etmiyorlar ve her türlü soruna razı oluyorlar. Ancak, kaliteli bir güç kaynağının bir sistemin istikrarı ve uzun vadeli güvenilirliği için ne kadar önemli olduğunu göz önünde bulundurarak, PSU’ların grafik kartları ve SSD’ler gibi bileşenlere kıyasla çok daha az dikkat çekmesi yanlıştır.

Güç kaynağı pazarı, standart altı kalitede bileşenleri kullanan ve sattıkları donanımın yeteneklerini abartan üreticilerle dolu ve bu durum gerçekten de, tüketiciler için çok zararlı Pazarda PSU ile ilgili yanlış bilgilendirme ve aldatma yaygınlığı vardır. Ancak, doğru bilgiye sahip olursanız, sağlam, verimli bir güç kaynağı bulmak mümkündür. Bu konuda size yardım edebiliriz.

Bilgisayarınızın işlemcisine nasıl önem veriyorsanız, güç kaynağınıza da bu önemi vermek durumundasınız..Yüksek kaliteli bir güç kaynağı seçmek için tek ve evrensel bir kural yoktur. Bununla birlikte, çeşitli göstergeler, PSU kalitesinin kanıtını sağlar ve bazı kurallar genellikle faydalıdır.

İlk olarak, her zaman saygın bir üreticiden bir güç kaynağı satın alın ve satın almadan önce incelemelerini arayın. Standart altı kalitede olma eğiliminde olan ucuz, güç kaynaklarından kaçının. Sağlam garantiler ve destek sunan saygın markaları seçin. Corsair, Seasonic ve Antec, yüksek kaliteli güç kaynakları üretme konusunda üne sahip üç üreticidir

Güç kaynağı alınırken, hafif modellerdense, daha ağır birimler tercih edilir. Daha yüksek kaliteli güç kaynakları neredeyse her zaman daha büyük ve daha iyi kapasitörler, bobinler ve diğer dahili bileşenler kullanır ve üstün ısı dağılımı için daha büyük soğutucularla donatılmıştır bunların hepsi daha fazla ağırlığa dönüşür. Daha küçük fanlar daha az gürültü yaparken, daha büyük soğutma fanları başka bir artıdır.

Tabii ki, ünitenin bilgisayarınızla uyumlu olduğunu doğrulamak için PSU’NUN konektörlerini de kontrol etmelisiniz. 20+4 pin terimi, 20 pinli bir konektör veya 24 pinli bir konektör olarak işlev görebilen bir konektöre atıfta bulunur.

Bir güç kaynağı ararken, üç önemli özelliğe dikkat edin: güç çıkışı, kanallar ve verimlilik. Diğer özellikler de önemlidir, ancak bu üçü PSU’NUN performansını doğrudan etkiler.

Çıktı hakkında her şey

Üreticiler genellikle güç kaynaklarının çıkışını watt olarak listeler. Daha yüksek watt PSU daha fazla güç sağlayabilir. Masaüstü güç kaynakları, 200 watt ila 1800 watt arasında bir güç çıkış derecesine sahiptir. Buradaki önemli sayı, en yüksek güç değil, sürekli veya sürekli güçtür. Çoğu güç kaynağı yalnızca kısa süreler için en yüksek güçte çalışabilir.

İdeal olarak, üniteniz bileşenlerinize güç sağlar ve daha sonra ek bileşenler eklemek istediğinizde ekstra destek sunar. Çoğu güç kaynağı, yüzde 40 ila 80 aralığında yüklerle en yüksek verimlilik seviyelerine ulaşır. Örneğin bir PSU’NUN kapasitesinin yaklaşık yüzde 50 ila 60’ını kullanan bir bilgisayarın toplanması , maksimum verimlilik elde etmek ve gelecekteki yükseltme için yer ayırmak açısından tavsiye edilir.

Örneğin, sisteminizin mevcut bileşenlerinin maksimum gücü veya kombine TDP (toplam tasarım gücü) 300 watt ise, 600 watt’lık bir PSU iyi bir uyum sağlar. Maksimum yüksekte 700 watt çeken bileşenlerle yüklü bir üst seviye sistemde, 1200 watt’lık bir PSU iyi çalışır. Eğer sisteminizi yükseltmek gibi bir planınız yoksa, düşük kapasiteli birimleri de satın alabilirsiniz, ama yine de, daha yüksek kapasiteli bir PSU seçimi daha iyi bir satın almadır

Verimli bir PSU daha iyi bir PSU’DUR

Bir güç kaynağının verimlilik derecesi önemlidir, çünkü daha yüksek verimli üniteler daha iyi bileşenlere sahip olma, daha az güç harcama ve daha az ısı üretme eğilimindedir bunların hepsi daha az fan gürültüsüne katkıda bulunur. Yüzde 80’lik bir verimlilik derecesine sahip bir güç kaynağı, nominal voltajının yüzde 80’ini sisteminize güç olarak sağlarken, diğer yüzde 20’sini ısı olarak kaybeder.

80 Plus sertifikası

80 Plus” sertifikasına sahip birimleri tercih edin. 80 Plus sertifikalı üniteler daha verimli birimlerdir, 80 Plus Bronz, Gümüş, Altın, Platin ve Titanyum sertifikaları dahil olmak üzere 5 sertifika vardır. Bununla birlikte, daha yüksek sertifikasyon katmanlarındaki güç kaynakları çok yüksek fiyatlarla satılma eğilimindedir. Ortalama ihtiyaçları olan, ortalama kullanıcılar, gümüş veya altın bir PSU’yu eğer çok uygun bir fiyata almıyorlarsa, basit 80 Plus veya 80 Plus Bronz seviyesinde güç kaynaklarını tercih etmelidirler.

Çıkış gücünü belirlemeye ek olarak, üreticiler Psu’larının içerdiği + 12V kanal sayısını belirlemektedirler. Bir tek kanallı güç kaynağı, güç isteyen sistem bileşenlerine güç vermek için, tek, yüksek güçlü +12V kanalına sahiptir.  çok kanallı ünite ise güç çıkışını iki veya daha fazla +12V kanal arasında böler.

Tek kanallı bir tasarımda, kullanılan konektör veya kablodan bağımsız olarak, üniteye bağlı herhangi bir bileşen için tedarik edilen tüm güç kullanılabilir olacaktır.

Kablolama

Dikkat etmeniz gereken başka bir özellik kablolamadır. Güç kaynakları, sabit kablolu kablolama, kısmen modüler kablolama veya tamamen modüler kablolama ile birlikte gelirler. Modüler güç kaynaklarının avantajı, kablolarda yığılmayı önlemek için gerektiği zaman PSU kablolarından gereksiz olanları kaldırabilirsiniz.

Modüler kablolama, kasanızın iç kısmını güzel ve temiz tutmayı büyük ölçüde basitleştirir dağınıklığı azaltmak için gereksiz kabloları takmazsınız. Çoğu insan modüler Psu’ları tercih eder, ancak modüler olmayan modellerden biraz daha pahalıya mal olurlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir